Midsommarafton
Midsommaren är en viktig tid för finländarna.Den firas kring den 21 juni, under den ljusaste perioden av året.Midsommaren firas till minnet av Johannes döparen, och därför heter helgen "Juhannus" på finska.Sommarfesten går ändå tillbaka till de hedniska tiderna, och många vidskepligheter och traditioner anknyter till denna natt.Till dessa ”magiska trick under midsommaren" hör bland annat traditionen att unga flickor ska samla nio olika blomster och placera dessa under sin kudde denna natt. Då ser de sin kommande make i sina drömmar.
Största delen av finländarna tillbringar midsommaren vid en sommarstuga, antingen sin egen eller hos vänner och familj.Stora brasor (”kokko”) tänds vid sjöarna såväl på landsbygden som i städerna.Basturna värms upp, och människorna grillar mat och avnjuter drinkar, tänder brasor, dansar och sjunger finländska sånger.På landsbygden är det också populärt att gå och dansa till en av de många logarna.
Det sorgliga med denna helg är antalet människor som drunknar på grund av att de åker båt eller tar ett dopp under alkoholpåverkan.