Fyra årstider

De fyra årstiderna i Finland varierar mycket från varandra, och folk blir helt klart påverkade av dem. Finländarna blommar upp så fort solen visar sitt första tecken på att våren är på gång, och det är inte en ovanlig syn att se finnar som sitter ute i minusgrader insvepta i en filt med ansiktet vänt uppåt mot solen. Finland känns som ett helt annat land under våren och sommaren än under hösten och vintern.

I Finland mäter man temperaturen i antal grader Celsius °C. För att konvertera mellan Fahrenheit och Celsius klicka här. 

 sommaren är det varmt och ljust med nästan 20 timmars dagsljus på Helsingfors breddgrad. 

Temperaturen stiger ofta till +20 ° C eller mer och ibland kommer den nära 30° C i södra och östra delarna av landet. Norr om polcirkeln stannar midnattssolen kontinuerligt över horisonten från början av juni till början av juli.

Både hösten och våren kan vara regnig. 

 vintern, är norra Finland täckt av snö från november till april. I söder, kommer snön oftast i december. Norr om Polcirkeln, finns under vintern en period som kallas polarnatten, när solen inte stiger över horisonten alls. 

I den nordligaste änden av Finland varar polarnatten i 51 dagar. I södra Finland är den kortaste dagen ca 6 timmar lång. 

På vintern är temperaturer på -20° C inte ovanliga i många områden. Medeltemperaturen i Helsingfors i juli är 17° C och i februari -5,7° C. Lappland har klart lägre vintertemperaturer.

Varma vinterkläder är en nödvändighet i Finland, du behöver också en varm rock och vinterskor. Varma handskar, en varm mössa som täcker öronen och långkalsonger är nödvändiga. Även om det kan vara kallt ute, är byggnader väl uppvärmda och människor bär lätta kläder inomhus.