Julafton

Julafton firas den 24 december.Denna dag ser barnen fram emot, eftersom de efter middagen får julklappar. Julafton firas i allmänhet tillsammans med familjen och släktingar.I finländska hem är det vanligt att man har en dekorerad julgran och julklappar samt förbereder julmiddagen.Efter middagen besöker den efterlängtade jultomten (”joulupukki”) småbarnsfamiljer för att dela ut julklappar till de minsta barnen.När julklapparna har öppnats spelar familjen spel eller sjunger julsånger.Tidigare var det vanligt att man gick till julaftonsmässan, men idag är det inte längre lika populärt.En del badar julbastu. Många familjer besöker också familjegravarna och tänder ljus på dessa.

På julen är maten mycket viktig.
Traditionellt inleds dagen med en tallrik risgrynsgröt.Kocken sätter en mandel i gröten, och enligt folktron blir den som får mandeln gift följande år.I en traditionell finsk julmiddag ingår en stor helstekt skinka.Några steker också en kalkon, men skinka är populärare i Finland.Därtill serveras kålrotslåda, morotslåda, rödbetspaté, julbröd, gravad lax, rosoll (sallad på bland annat rödbetor, inlagd gurka och morot), svampsallad och inlagd sill. Finsk glögg ("glögi") är en omtyckt juldrink, en blandning av varm saft och kryddor samt i vissa fall uppvärmt rödvin.

Trots att julen har blivit mycket kommersiell, precis som i de flesta länder, värnar människor fortfarande om gamla traditioner och att tillbringa tid med familjen.Alla kommer ihåg att önska varandra "God jul!"