Kräftskiva
En kräftskiva är ett traditionellt sommarnöje, där man äter och dricker, som firas i Nordiska länder. Traditionen kommer från Sverige och har även spridits till Finland via den svenskspråkiga befolkningen där.
Kräftskivor hålls oftast i augusti till september, en tradition som startade eftersom kräftfisket i Sverige, under större delen av 1900-talet, var begränsat till sensommarfiske. Det traditionella ätandet sker utomhus, men i praktiken flyttas det ofta inomhus på grund av dåligt väder eller myggor. Vanliga accessoarer är pappershattar, pappersdukar, papperslanternor och haklappar. Där råder en busig stämning blandad med ljudligt ätande och traditionella sånger till maten. Det är kulturellt korrekt att suga ur saften ur kräftorna innan man äter dem.
Akvavit/ Koskenkorva och andra slags snapsar serveras och även öl. Kräftorna kokas i vatten kryddat med salt, socker och färsk dill- helst dillkronor som har skördats efter de har blommat färdigt, serveras kalla och bör ätas med fingrarna. Bröd, svamppaj, sallad och andra rätter serveras som en buffé.
Akvavit/Koskenkorva and other kinds of snaps are served, as well as beer. The crayfish are boiled in sugary/salted water and seasoned with fresh dill — preferably “crown dill” harvested after the plant has flowered — then served cold and eaten with the fingers. Bread, mushroom pies, cheese, salads, and other dishes are served buffet-style.