Juhannusaatto


Juhannus on suomalaisille tärkeä aikaa. Sitä juhlitaan kesäkuun 21. päivän tienoilla, vuoden valoisimpana aikana. Juhannus-nimi on peräisin Johannes Kastajan nimestä, ja se onkin tämän muistopäivä. Juhla kuitenkin juontaa juurensa pakanallisiin aikoihin, ja siihen liittyy monia taikauskoja ja perinteitä. Eräs juhannusyön taioista on perinne, jonka mukaan nuoret tytöt keräävät yhdeksän erilaista kukkaa ja asettavat ne tyynynsä alle juhannusyönä. Tämän jälkeen he näkevät tulevan miehensä unessaan.

Suurin osa suomalaisista viettää juhannuksen joko omalla tai perheen tai tuttavien kesämökillä. Veden äärellä sytytetään suuria kokkoja niin kaupungeissa kuin maallakin. Saunat lämmitetään, grillataan ruokaa ja nautitaan juomia, ihastellaan juhannuskokkoja, tanssitaan ja lauletaan suomalaisia lauluja. Myös latotanssit ovat suosittuja maaseudulla, ja monet suuntavat perinteisiin juhannustansseihin.

Juhannusjuhlinnan varjopuolia on hukkuneiden määrä, joka on joka vuosi suhteellisen suuri koska ihmiset veneilevät tai käyvät vedessä alkoholin vaikutuksen alaisina.