Jouluaatto


Jouluaattoa vietetään 24. joulukuuta. Tätä päivää lapset odottavat innolla, sillä jouluaterian jälkeen seuraa yleensä lahjojen jako. Jouluaatto vietetään useimmiten perheen ja sukulaisten parissa. Suomalaisissa kodeissa on tyypillistä hankkia ja koristella joulukuusi, tehdä lahjoja sekä valmistella jouluillallista. Illallisen jälkeen pitkään odotettu joulupukki saattaa ilmestyä paikalle jakamaan lahjoja perheissä, joissa on pieniä lapsia. Lahjojen  avaamisen jälkeen perhe useimmiten pelaa pelejä tai laulaa joululauluja. Joulujumalanpalvelukseen osallistuminen oli myös suosittua aiemmin, mutta ei juurikaan nykyaikana. Monet ihmiset lämmittävät joulusaunan. Jotkut perheet myös vierailevat edesmenneiden sukulaisten haudoilla ja valaisevat ne kynttilöillä.

Jouluruoalla on erittäin suuri osuus juhlimisessa. Perinteisesti päivä aloitetaan riisipuurolla. Kokki sekoittaa yhden mantelin puuron sekaan, ja se, joka mantelin saa tulee menemään naimisiin tulevana vuonna. Perinteinen suomalainen jouluillallinen sisältää suuren uunissa paistetun joulukinkun. Jotkut suosivat kalkkunan paistamista, mutta Suomessa kinkku on suositumpi jouluruoka. Muita yleisiä jouluruokia ovat lanttulaatikko, porkkanalaatikko, punajuuripate, joululimppu, graavilohi, rosolli-vihannessekoitus, sienisalaatti sekä maustetut silakat. Jälkiruokiin kuuluvat luumuvanukas, taatelikakku, hedelmäkakku, riisivanukas, joulupullat, korvapuustit sekä piparkakut. Suomalainen glögi on suosittu joulujuoma. Se on lämmin mehu- ja maustesekoitus, ja joissain tapauksissa glögiin voidaan laittaa kuumennettua punaviiniä.

Vaikka joulusta on tullut yhä kaupallisempi, kuten monissa muissakin maissa, vanhoja perinteitä sekä perheen yhteistä aikaa vaalitaan edelleen. Kaikki muistavat toivottaa toisilleen "Hyvää joulua!"