Ruokakulttuuri
Arvostetuin leipä Suomessa on ruisleipä. Se valmistetaan useimmiten sihtiruisjauhoista hapattamalla ilman hiivaa. Leipä on maukasta vaikka pelkän voin kera ja varsinkin kylmien leikkeleiden tai juuston kanssa.
Makkarat ovat varmaankin yleisin saatavilla oleva ruokalaji. Se on myös erittäin suosittu kesäruoka saunan ja uinnin jälkeen. Silloin grillataan makkaraa eri muodoissaan ja nautitaan ne kylmän oluen tai siiderin kanssa.
Lohta, silliä, savustettua poronlihaa, lihapullia ja perunoita valmistetaan mitä erilaisimmin tavoin. Rapujuhlia vietetään elokuusta syyskuuhun ja ne ovat erityisesti suomenruotsalainen perinne.
Suomessa jokamiehen oikeus tarkoittaa vapaata pääsyä erämaaluontoon ja vaelluksille. Jokaisella on oikeus kerätä luonnonmarjoja ja sieniä kaikkialla muualla paitsi ihmisten pihapiirissä. Suomen luonto on antelias marjastajille ja sienestäjille.
Metsästys ja kalastus ovat sallittuja tietyillä alueilla, mutta luvanvaraisena.