Neljä vuodenaikaa

Suomen neljä vuodenaikaa eroavat suuresti toisistaan ja vaikuttavat ihmisiin. Suomalaiset kukoistavat heti kun kevätaurinko paljastaa ensi säteensä, ja onkin yleistä nähdä suomalaisia keväällä pakkasessa kääriintyneenä huopiin kasvot aurinkoa kohti. Suomi vaikuttaa aivan eri maalta keväällä ja kesällä verrattuna syksyyn ja talveen.

Suomessa lämpötilat mitataan Celsius-asteissa °C. Farenheit-Celsius muuntimen löydät täältä.

Kesä on lämmin ja valoisa; keskikesällä lähes 20 tuntia päivänvaloa Helsingin leveysasteella.

Lämpötila nousee usein yli +20 °C ja joskus jopa lähelle +30 °C maan etelä- ja itäosissa. Napapiirin pohjoispuolella keskiyön aurinko paistaa kesäkuun alkupuolelta heinäkuun alkuun.

Syksy ja kevät voivat olla sateisia. 

Talvella pohjoinen Suomi on peittynyt lumeen marraskuusta huhtikuuhun. Etelä-Suomeen lumi sataa tavallisesti joulukuussa. Napapiirin pohjoispuolella talvella näkyy revontulia, kun aurinko ei paista ollenkaan.

Pohjoisimmassa Suomessa kaamos kestää 51 päivää. Etelä-Suomessa lyhin päivä on 6 tuntia pitkä.

Talvella alle -20 °C pakkaset ovat yleisiä monilla alueilla. Helsingin keskilämpötila heinäkuussa on +17 °C ja helmikuussa -5,7 °C. Lapissa on selvästi kylmempää talvella.

Suomessa on pukeuduttava lämpimiin vaateisiin talvella. Tarvitset lämpimän takin ja talvikengät. Lämpimät käsineet, korvat peittävä päähine ja pitkät alusvaatteet ovat tarpeen. Vaikka ulkona on kylmä, rakennukset ovat lämmitettyjä ja sisällä voi pukeutua kevyemmin.