Pääsiäinen
Pääsiäinen on kristillinen juhla, jolloin kunnioitetaan Jeesuksen ristiinnnaulitsemista ja ylösnousemusta. Pääsiäisen vietto alkaa yleensä palmusunnuntaina, josta alkaa ns. hiljainen viikko. Pääsiäisviikko alkaa seuraavan viikon sunnuntaina, jota kutsutaan pääsiäispäiväksi tai pääsiäissunnuntaiksi. Jeesuksen ylösnousemusta juhlitaan pääsiäispäivänä. Suomessa pääsiäisloma useimmiten alkaa pitkäperjantaista ja päättyy toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina.
Suomessa, kuten monissa muissakin maissa, pääsiäisenä juhlistetaan myös kevään alkamista, ja pääsiäisrituaalit kuvastavat luontoa kevätaikaan. Näitä symboleita ovet mm. keltaiset narsissit, pajunkissat, puput, tiput ja kananmunat. Lapsia koskevia pääsiäisperinteitä onkin paljon, kuten rairuohon istuttaminen, kananmunien maalaaminen sekä suklaamunien syöminen. Kananmunat kuvastavat hedelmällisyyttä. Palmusunnuntaina lapset perinteisesti pukeutuvat noidiksi ja kulkevat koputtelemassa naapuruston oville, ja virpovat pajunoksilla hyvää tulevaa vuotta naapureille. Vastineeksi he yleensä saavat karamelleja, kolikoita tai pikkuleluja.
Suklaamunien lisäksi suomalaisiin pääsiäiserikoisuuksiin kuuluu "mämmi", tumma mallaskiisseli, joka on kotona tehtyä tai ostettua, ja sitä nautitaan yleensä kerman ja sokerin kera.